Heleneckowa książka kucharska

Wpis

czwartek, 23 października 2014

Jagnięcina z ryżem i cytryną

1 kg jagnięciny zadniej
2 cytryny
1 duża cebula
250g masła
500g ryżu
sól
pieprz

 

Porcja dla 5 osób

Przygotowanie 20 min

Duszenie 1 godz

 

1. Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebule posiekać, z cytryn wycisnąć sok.

 

2. Cebule i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryn i dusić aż zostanie wchłonięty, wtedy dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać 1/2 litra wody i dusić aż mięso będzie miękkie.

 

3. Mięso wyjąć z garnka, a do pozostałego sosu wsypać ryż i ugotować. Gdy ryż będzie miękki, włożyć mięso z powrotem, by się ogrzało.

 

4. Podawać gorące, układając ryż na spodzie talerza, na nim mięso. Przybrać cząstkami cytryny.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adrtemida
Czas publikacji:
czwartek, 23 października 2014 11:21

Polecane wpisy