Heleneckowa książka kucharska

Wpis

niedziela, 12 października 2014

Kurczak z oliwkami i papryką

1 kurczak
4 czerwone papryki
250 g czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku sól pieprz

 

Porcja dla 6 osób

Przygotowanie 20 min

Gotowanie 1 godz 45 min

1. Kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić na 6 porcji

2. Papryki przeciąć na pól, oczyścić z pestek i pokroić na duże części. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, rozdrobnić widelcem. Cebule drobno posiekać.

3. Oliwę wlać do rondla, gdy się rozgrzeje włożyć kurczaka i smażyć przez 10 minut. Dorzucić cebulę, paprykę i oliwki. Wymieszać dokładnie. Wlać wino i podgrzewać dalej aż cebula się zeszkli. Dodać tymianek, pomidory, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godz, od czasu do czasu mieszając. Podawać gorące jako danie główne.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adrtemida
Czas publikacji:
niedziela, 12 października 2014 15:08

Polecane wpisy